همدانیها تا یک سال آینده هم منتظر افتتاح نباشند
به گزارش آوای فامنین به نقل ازهمدانپیام: 9 سال از تصمیم مسئولان شهری همدان از ساخت پروژهای عظیم میگذرد. پروژهای که هر سال به جای پیشرفت، حاشیهای بر آن رفت و محلی برای اظهارنظرهای مختلف طراحان، مسئولان شهری و شورای شهریها شد.
تالار قرآن، پروژهای که با نام دهان پرکن مرکز همایشهای بین المللی از سال 83 تصمیم به احداث آن شد که به گفته مسئولان شهرداری همدان ایده ساخت آن از دارالقرآن زنجان گرفته شد.
تالار قرآن همدان میتواند منشأ تحول مثبت برای همدان باشد و آن پوشش دادن یکی از بزرگترین نقاط ضعف همدان یعنی نداشتن یک تالار در سطح ملی و بینالمللی برای برگزاری مناسبتهای مختلف است؛ اما اجرای طرحهای بزرگ در همدان از سالهای پیش از سوی مدیریت شهری آنقدر به امروز و فردا واگذار شد و نبود اعتبار، طرح و یا مشاور برای آن به نوعی بهانه شد تا یک به یک کنار گذاشته شوند.
البته روزي كه پايههاي بناي عظيمالجثه تالار قرآن در سال 85 بنا نهاده شد كسي فكر نميكرد ساخت و تكميل آن به سال 92 كه هيچ، به وقتي نامعلوم قد بدهد.
آن روز شايد مسئولان و بانيان طرح در مخيله خود اين تصور را داشتند كه با ساخت اين بنا ميتوانند به معماري شهر جلوه ديگري بدهند و ضعف پوشيده شدن آثار تاريخي شهر توسط ساختمانهاي ريز و درشت را با قامت بلند و درشتهيكل تالار مذكور مرتفع كنند؛ اما اينان اگر كمي دورانديش بودند و با تدبير، هرگز و هرگز بار سنگين گنبد چند ميلياردي تالار قرآن را بر دوش مردم اين شهر نميگذاشتند.
پوشش سقف گنبدی شکل این تالار که معضلی برای مسئولان شهری شده است، از 2 سال پیش مورد نقد قرار گرفت.
خردادماه سال 90 بود که اوج مخالفتها برای هزینه کرد این پروژه شنیده شد. آن زمان رئیس شورای شهرسوم همدان گفته بود:"صرف هزينههاي كلان براي ساخت يك گنبد حرام است." حسنی حلم گفته بود: حدود 10 ميليارد تومان براي پوشش گنبد تالار قرآن هزينه خواهد شد.
احمد حسنيحلم گفته بود: در زمان ارائه طرح هم با آن مخالفت كرديم اما كساني كه دنبال آن بودند بر اجراي طرح پافشاري كردند.
البته اظهار نظرهاي برخی مسئولان هم در آن زمان در مورد اين تالار متفاوت بوده است.
قهرماني مطلق فرماندار همدان هم كه پی به وجود مشکلاتی در اين طرح برده بود، خواست که در آن طرح تغيير كاربري دهد؛ به طوري كه وي در گفتگو با ايكنا پيشنهاد كرده بود تالار قرآن همدان به دانشكده علوم قرآني تبديل شود.
شهردار وقت همدان هم در سال 90 در اظهار نظری درباره اين طرح اعلام كرده بود که طرح با 15 ميليارد تومان طبق برنامهريزي مدون هر چه سريعتر به اتمام ميرسد.
اما در آن برهه، كميسيون عمراني شوراي شهر سوم به شهرداري پيشنهاد داده بود كه انواع مختلف پوشش سقف را مورد بررسي قرار دهد و راه حلي را براي پوشش تالار ارائه دهد. این کمیسیون معتقد بود که تالار قرآن بخشي از پروژههاي شهرداري است و نيازمند اعتبار است و حل موضوع باید به خود شهرداري واگذار شود. البته شوراي شهر پيشنهاد داده بود كه گنبد كوچك اين تالار پوشيده شود و مابقي سقف به شكل المان شهري با نورپردازي و تزئينات به حالت فعلي باقي بماند!
همان زمان برخي كارشناسان و مسئولان ذيربط در حوزه شهري اعلام کردند كه طراحان اين طرح بزرگ در چگونگي پوشش سقف و بدنه طرح هنوز به نتيجه نرسيدهاند.
مشاور طرح تالار قرآن سال 90 در اظهارنظری درباره حرفها و تصمیمات مختلف مسئولان درباره تالار قرآن گفته بود: وضعيت نشان ميدهد كه در همدان روزمُردگي در جريان است و مسئولان و اظهار نظركنندگان با ادله دانشگاهي حرف نميزنند و به جاي مديريت روزمُردگي ميكنند. اين همه جلسه برگزار ميكنند و حرف ميزنند و بازخوردي ندارند. اگر همت كنند چند تا طرح مانند تالار قرآن را البته به نتيجه برسانند موقع خداحافظي دعاي مردم شهر و استان بدرقه راهشان خواهد بود.
یک کارشناس شهری هم با اشاره به طولاني شدن زمان اجراي پروژه تالار قرآن پیشنهاد داده بود که ادامه اجراي طرح به صورت مشترك توسط شهرداري و اداره فرهنگ و ارشاد همدان پيگيري شود تا زودتر به نتيجه برسد.
به هر حال وعدهای که سرپرست شهرداري همدان در سال 86 مبنی بر اتمام پروژه تالار قرآن در سال 90 داده بود تا به امروز به نتیجه نرسیده و باز هم به محلی برای بازدید مسئولان شهری شده است. البته تالار قرآن نا تمام در کارنامه کاری مسعود عسگریان شهردار سابق همدان در مراسم تودیعاش، جزو عملکرد مثبتاش قرار گرفته بود.
محلی برای بازدید و افسوس خوردن
شورای شهر چهارم همدان هم که 2 ماه از روی کارآمدنش میگذرد به عنوان سومین شورا هست که در عمر دراز اتمام طرح ناتمام تالار قرآن، از آن بازدید کردند.
بر اساس گزارش ایسنا، ظهر دیروز(دوشنبه) برخی از اعضای شورای شهر همدان روند اجرایی پروژه تالار قرآن را مورد بررسی قرار دادند.
معاون فنی شهرداری همدان در این بازدید در توضیخاتی گفته است: از ابتدا قرار بر این شد تا هیأت امنایی متشکل از اعضای شورا، برخی معاونتهای شهرداری و کارشناسان امر پیگیر ساخت این تالار باشند، پس از بررسیهای مختلف برای تعیین زمین این تالار نتیجه این شد که پروژه در زمین فعلی به مساحت یک هکتار اجرایی شود.
به گفته موسی رسولی این زمین ابتدا متعلق به ستاد اجرای فرمان امام بود که در قبال هشت قطعه زمین به شهرداری همدان تحویل شد که طراحان پروژه این طرح را به عنوان المان و یادمان شهری تعریف کردهاند.
رسولی اظهار کرد: براساس فهرست بهای سال 82 ، هزینه اجرای پروژه هفت میلیارد تومان برآورد شده بود اما با نوسانات قیمت به علت تشدید تحریمها و هدفمندی یارانهها تاکنون نزدیک به 14 میلیارد تومان برای پروژ هزینه شده است.
وی با بیان اینکه به علت شیب بالای زمین حجم خاکبرداری زیادی انجام شده است، اضافه کرد: برای این پروژه دو سازه بتنی و فلزی در نظر گرفته شده که به علت محدودیت منابع اعتباری شهرداری قرار شد پروژه فاز به فاز اجرا شود، به همین خاطر تاکنون پنج مرحله مناقصه برگزار شده است.
معاون شهردار همدان اعلام کرد: سازه فضایی یا همان گنبد در ابتدا توسط قرارگاه خاتم الانبیا با هزینه یک میلیارد و 200 میلیون تومان ساخته و نصب شده که هزینه آن به صورت اقساطی به پیمانکار پرداخت شد.
رسولی با تاکید بر اینکه تمامی کارشناسان و مهندسان این پروژه تلاش کردهاند تا با بهینه سازی بالا پروژه را اجرا کنند، افزود: نه تنها افزایش قیمتی در اجرای پروژه صورت نگرفته بلکه تاکنون کاهش هزینهها را نیز داشتهایم.
البته معاون شهردار همدان در دفاعی از پیشرفت این پروژه گفته است: این پروژه به غیر از تالار اصلی و گنبد 92 تا 93 درصد پیشرفت فیزیکی دارد. برای پوشش گنبد تالار قرآن با پیمانکاری قراردادی به مبلغ دو میلیارد و 300 میلیون تومان منعقد شد که به علت تخصیص نیافتن، این اقدام انجام نشد. قرار بود این اعتبار از محل اعتبارات خاص استانی و ملی به این پروژه اختصاص یابد که این مبلغ به امسال منتقل شده و هنوز از مبادله موافقت نامه آن اطلاعی ندارم.
وی اعلام کرده است هر زمانی که اعتبار لازم برای پوشش گنبد و تکمیل سالن اصلی به پیمانکار تخصیص یابد یک سال تا تمام شدن عملیات اجرایی این دو طول می کشد.
طولانی شدن پروژه به چالش تبدیل شده است
عضو شورای شهر همدان هم در این بازدید گفته است: طولانی شدن پروژه به چالشی میان مردم تبدیل شده است. به گفته حسین قراباغی مردم انتظار دارند تا پروژهای در زمان مقرر خود به پایان برسد و طولانی شدن این پروژه نوعی بی اعتمادی بین مردم ایجاد کرده است. هر پروژه باید تقویم اجرایی داشته باشد و زمان آغاز و پایان آن مشخص باشد.
بر اساس این گزارش، در ادامه بازدید، برخی از اعضای شورای شهر از معاون فنی شهردار خواستار اعلام زمان افتتاح پروژه شدند که وی از اعلام این تاریخ خودداری کرده و افتتاح پروژه را منوط به تخصیص مناسب و به موقع اعتبار دانست.
به هر حال میتوان گفت، در همدان كه پروژههاي كوچكتر از تالار قرآن با سرعتي لاكپشتي به پيش ميرود، آيا براي مسئولان وقت قابل پيشبيني نبود كه تالاري به اين عظمت چقدر زمان و اعتبار خواهد برد؟!
بيراه نيست اگر بگوييم لقمه اين طرح بزرگتر از گلويمان بود و از فرط بزرگي- البته براي ما- روي دستمان مانده است. چه بسا اگر اعتبار و هزينهاي كه صرف تالار مذكور شد صرف احداث مراكز قرآني ديگر ميشد و امروز به جاي يك تالار قرآن، صاحب چند دارالقرآن با امكانات كافي بوديم.
دیدگاه شما