به گزارش آوای فامنین به نقل ازهمدانپيام: مراسم اختتامیه بیستمین جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان با معرفی برگزیدگان در بخش خیابانی، کودک، نوجوان و بخشهای موسیقی، کارگردان و بهترین بازیگران مرد و زن روز گذشته 30 مهر ماه در مجتمع فرهنگی هنری ابن سینا همدان به کار خود پایان داد.
این مراسم با حضور علي مرادخاني معاون هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي که هنوز چند روزي از انتصاب وي در اين سمت نگذشته بود، قادر آشنا مديركل هنرهاي نمايشي، استاندار و معاون سياسي امنيتي وي برگزار شد. مراسم ساعت 30/9 شروع شد و برخلاف سالهاي قبل افراد زيادي در حاشيه سالن مجبور به ايستادن نبودند.
30 مهرماه 1392 زمان پايان دادن به جشنوارهاي بود كه حالا بيست ساله شده بود و در اين سالهاي رشد و تكامل اين رويداد بينالمللي آنچه براي شاهدان، حاضران و ناظران جشنواره به جا مانده بود از خاطراتی در آمیخته با برنامههايي بود كه عمر اجراي آنها 6 روز در سال بود. 6 روزي كه لحظه لحظه آن برنامههاي مدون بسياري شكل گرفته بود.
پخش نواي ملكوتي قرآن با تصاويري كه داراي متن انگليسي و فارسي بود بيانگر اين مهم بود كه اينبار جشنواره هواي ميهمانان خارجي را هم براي درك محتواي مراسم داشته است،عباس سجادی نیز مجریگری برنامه را برعهده داشت
گرچه انتظار دوستداران هنر و تئاتر اين بود كه اختتاحيه چنين رويداد بينالمللي در مقطع زماني طولانيتر و با حوصله بيشتر برگزار ميشد اما به نظر ميرسيد عجله مجري براي اجراي قسمتهاي مختلف اين مراسم دليلي نداشت، بجز كم بودن وقت براي برگزاري اين مراسم.
در ميان حاضران حضور ميهمانان خارجي بيش از پيش به چشم ميخورد؛ اما هيچ قسمتی از برنامه به غیر از خوانده شدن متنی انگلیسی توسط مترجم آنها پشت تریبون به آنها اختصاص نداشت. باز هم نبود سيستم ترجمه همزمان بعد از اين همه جشنوارهكه با حضور ميهمانان خارجي در همدان برگزار ميشود ميزباني مردم اين شهر را زير سؤال ميبرد ، آنها حتي يك كلمه از حرفهاي مجري را و عناوین انتخاب شدهها را متوجه نميشدند.
به واقع ميتوان گفت تمام 2 ساعتي كه آنها در جمع حاضر بودند با خنديدن و شادماني ديگران شاد ميشدند و با سكوت بقیه سكوت ميكردند. از آنجا كه نمايشهاي بخش بينالمللي در قسمت رقابتي گنجانده اشده بود این شانس را از آنها گرفت که در اين مراسم نامي از نمایشها ی خارجی برده شود. از اين حرفها و حديثها كه بگذريم سخن دوست خوشتر است.
سخن دوست حرفي نيست جز سخن بزرگان، بزرگاني كه در اين مراسم در جايگاه سخنران قرار گرفتند. دبير جشنواره، مدير اجرايي، استاندار، معاون فرهنگي هنري اداره ارشاد از جمله سخنراني بودند كه هر يك از زاويههاي جشنواره را به توصيف و تفسير كشاندند اما جالب بود كه نه دبير و نه مدير جشنواره و نه حتي معاون فرهنگي هنري به غير از استاندار به شعار جشنواره بيستم اشاره نكردند و تنها استاندار بود كه شعار تئاتر و خانواده را از اين جشنواره در سخنانش توصيف و تكرار كرد و البته اشاره به این شعار در پیام وزیر ارشاد هم شنیده شد.
در اين مراسم بزرگداشت حسين محباهري به عنوان يكي از پيشكسوتان هنر تئاتر ايرانزمين تافتهاي جدابافته در این برنامه بود كه همگان را به تحسين واداشت. بعد از پخش کلیپی از این هنرمند، محباهری به روی سن قدم گذاشت و پشت رفت. در این لحظه هنرمندان و مسئولان حاضر در جلسه به احترام سالها هنرمندی این فعال عرصه تئاتر قیام کردند و با تشویقها به استقبال سخنان وی رفتند.
پخش كليپ هم در برنامه افتتاحيه قابل توجه بود؛ اما به محض پخش اين كليپها از گوشه و كنار سالن اظهار نظرات مردمي شنيدن داشت بويژه در مورد تصاويري كه از جاذبههاي تاريخي و طبيعي همدان پخش ميشد جاذبههايي همچون برج قربان، گنبد علويان، بازار قديمي همدان و ديگر سايتهايي كه گویا اين فرصت 6 روزه نتوانسته بود آنها را به ميهمانان جشنواره نمایان كند چراكه حتي به نظر ميرسيد ميهمانان با نام اين بناها هم غريبه بودند.
در مراسمیکه بخشهای مختلف آن شامل خبر تقدیر و انتخاب برگزیدههای تئاتر جای گرفته بود حرفهای رضا فیاضی پیشکسوت تئاتر شنیدن داشت.
این عضو هیأت داوران بخش خیابانی جشنواره در پایانیترین لحظات تلنگری را به روزهای پر تلاطم تئاتر زد.
وی از سطح کیفی نمایشها ابراز تأسف کرد و در تحلیلی از نمایشهای گفت: متأسفانه هیچ یک از آثار لذت کافی را به ما ندادند و انتخاب برای ما بسیار سخت بود. اساتید فرهنگ هنر بزرگی در کشور داریم، چرا هنرمندان جوان از این داشتهها استفاده نمیکنند. جشنواره با این همه هزینه برگزار میشود اما خروجیاش چیست؟ امیدوارم تلنگری به خودمان بزنیم.
جشنواره بيستم هم درحالی که با شور و حالي كه بزرگترها آن را به جاي كودكان و نوجوانان و حتي خردسالان بپا كردند به پايان رسيد. پاياني كه اگر با حضور اين گروههاي مختلف از جامعه رقم ميخورد فضاي دلنشينتر و لحظاتي كودكانهتر را ميتوانست دربر داشته باشد. اما فضاي محدود سالن و همزماني برنامه اختتاحيه با ساعات درس و مدرسه همان كودكان و نوجواناني كه جشنواره به بهانه آنها برگزار شده بود همه و همه دليلي بر اين ادعا شد كه جاي همه آنها در مراسم خالي بود.
■ شهرام كرمي
دبير بيستمين جشنواره تئاتر كودك و نوجوان
بيستمين جشنواره حاصل يك سال تلاش هنرمدان، پيشكسوتان، همكاران ستادي در همدان و تهران است. 49 نمايش در 8 بخش كودك و نوجوان بينالمللي همدان خردسالان كارگاه نمايشنامهنويسي
144 اجرا در سالنها، اماكن عمومي و شهرستانها اجرا شد. این جشنواره روزانه 15 هزار مخاطب داشت. جشنواره بین المللی تئاتر کودک بعد از فجر جزء باسابقهترين جشنوارهها است و تشكر ميكنيم از آنها كه تلاش كردند تا اين جشنواره به 20 سالگي برسد. اميدوارم اين رويداد تحت عنوان جشنواره كودك رضايت بچهها را جلب کرده باشد و در سالهاي آتي به نحوي شايسته تر براي بچهها برگزار شود.
■ خسروبيات
مدير اجرايي بيستمين جشنواره تئاتر
خداوند را شكر ميكنيم كه كمك كرد تا بتوانيم يكي از بزرگترين رخدادهاي كشور را در دارالمؤمنين و مجاهدين اكباتان، هگمتانه، همدان برگزار كنيم. 7 روز تلاش 7 روز حركت و كار شبانهروزي در كنار مجموعههاي مختلف كه در اين روزها توسط خدمتگزاران اين بخش انجام شد. آنچه را كه در توان داشتيم براي رقم زدن ايامیبانشاط براي همشهريان به كاربستيم و تلاش كرديم ميزبان خوبي براي ميهمانان داخلي و خارجي جشنواره باشيم.
جشنواره 20ساله امروز پس از 2 دهه مراحل رشد و بلوغ خود را پشت سر گذاشت و توانست خود را به سرمنزل برساند.
■ علی محمد آزاد
استاندار
نميخواهم با سخنراني اين فضاي شاد را كسل كنم همه ما معتقديم تأثيرگذاري آثار هنرهاي نمايشي از ديگر آثار ديگر بيشتر است، به دليل اهميت كودكان اميدواريم همه مجريان تئاتر و تلويزيون در طول امسال اين شعار(تئاتر و خانواده) را فراموش نكنند.
وقتي ميگوييم اين جشنوارهها در اذهان تأثيرگذار است پس بايد از اين اثرگذاري بيشترين استفاده را بكنيم چرا که اين آثار در اذهان تا ساليان سال بر جا ميماند. کودکان نخستین آموزهها را در خانواده فرا میگیرند، وضعیت حاکم بر زندگی افراد باعث کمتوجهی به این امر شده که با آثار نمایشی میتوان این خلا را پر کرد. کودکان ارزشمند هستند، برگزاری جشنوارههایی چون تئاتر کودک را در راستای ارزشگذاری به آنان دانست. برگزاری جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان عامل تبادل فکر و تجربه است، حضور گروههای نمایشی داخل و خارج کشور در این جشنواره بستر تقویت کارها از رهگذر تبادل تجربیات را فراهم میکند.
معرفی برگزیدگان بیستمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان
■ نمایشنامه نویسی
جایزه سوم، لوح سپاس و جایزه نقدی( مجتبی رفیعی برای نمایشنامه "دشمن خیالی")
جایزه دوم، لوح سپاس و جایزه نقدی (کیومرث قنبری آذر و مسعود شاه کرمیبرای نمایشنامه "هملت و لوبیای سحر آمیز")
جایزه اول، تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی (مزدک مهیمنی برای نمایشنامه "دوست من گولاخوف")
** بخش ویژه تئاتر همدان
تندیس جشنواره و لوح سپاس و جایزه نقدی( گروه نمایش "فسقلی توپ قلقلی" به کارگردانی حمیدرضا رضایی مجد )
** بخش تئاتر خردسال، برگزیدگان پس از ارزیابی نظرات مخاطبان
تندیس جشنواره و لوح سپاس ( نمایش پهلوان کچل به کارگردانیهادی حسنعلی)
بخش خیابانی
■ موسیقی:
نمایش "دلقک کوچولو"( امیرحسین انصافی و رامین عبدالهی)
نمایش "اینجا کجاست، من کی ام؟"(علی ظروفچی و علی اکرمی)
بازیگری زن: هیأت داوران با اهدا لوح سپاس و جایزه نقدی(شیرین کاشفی بازیگر نمایش من کی ام؟)
تقدیر ویژه: لوح سپاس و جایزه نقدی به صورت مشترک به بازیگران نوجوان فاطیما پورقاسمیبرای بازی در نمایش "هم بازی" و شقایق غیائی برای بازی در نمایش "اینجا خانه من"
■ طرح و ایده نمایشی:
تقدیر: لوح تقدیر و جایزه نقدی به صورت مشترک حامد ترابی طراح و ایده ( پرداز نمایش خیابانی "همبازی" و رعنا قادری طراح و ایده پرداز نمایش "اینجا خانه من")
برگزیده: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی (محمود فرهنگ طراح نمایش "پشت سرت را نگاه کن")
■ کارگردانی:
تقدیر: لوح سپاس و جایزه نقدی امیرحسین شفیعی کارگران نمایش خیابانی "پشت سرت را نگاه کن"
هیأت داوران برای رتبه برگزیده در این بخش انتخابی نداشت.
جایزه ویژه: هیأت داوران به جهت اعتلای مفاهیم انسانی از طریق تئاتر درمانگر با اهداء تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی از گروه نمایش "افسانه دشت بی باران" به کارگردانی رسول حق شناس تجلیل کرد.
■ بازیگری مرد:
تقدیر: جایزه این بخش شامل لوح سپاس و جایزه نقدی به صورت مشترک (آرش صادقیان حقیقی بازیگر نمایش "من کی ام")
"مهدی داودی بازیگر نمایش "دلقک کوچولو"
برگزیده: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی را به طور مشترک (روح اله سنایی و امیرحسین شفیعی بازیگران نمایش "پشت سرت را نگاه کن")
بخش کودک
■ موسیقی:
تقدیر: لوح سپاس و جایزه نقدی این بخش به محمدرضا کوهستانی و حامد جهانبخش (موسیقی نمایش تاج عروس، خاله و خروس)
جایزه ویژه: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی به امیرحسین انصافی برای موسیقی نمایش "پهلوان کچل" تعلق گرفت
■ طراحی صحنه و لباس:
تقدیر: لوح سپاس و جایزه نقدی (زهره آقاجانی و فرهاد عباسی طراح صحنه و لباس نمایش "پری و پورنگ")
جایزه ویژه: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ( ناصر آویژه طراح صحنه و لباس نمایش "چهار صندوق شادی")
■ بازیگری زن:
تقدیر: لوح سپاس و جایزه نقدی (شبنم برومند، شقایق برومند، کیمیا رهنما و مینا رسولی برای بازی در نمایش "خدا خوب است")
جایزه ویژه: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی (بهناز مهدیخواه بازیگر نقش سروناز در نمایش "چهار صندوق شادی")
■ بازیگری مرد:
تقدیر: لوح سپاس و جایزه نقدی ( امید نوری شاد ( نمایش "پری و پورنگ")
جایزه ویژه: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ( محمد نوحیان و حسن کچل در نمایش "پهلوان کچل")
■ نمایشنامه نویسی:
تقدیر: لوح تقدیر و جایزه نقدی ( انوش معظمینویسنده نمایشنامه "نوک طلا")
جایزه ویژه: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی( گیتا داودی نویسنده نمایشنامه "چهارصندوق شادی")
■ کارگردانی:
تقدیر: لوح سپاس و جایزه نقدی بخش کارگردانی ( ناصر آویژه کارگردان نمایش "چهارصندوق شادی")
جایزه ویژه: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ( احمد سلیمانی کارگردان نمایش "تاج عروس، خاله و خروس")
■ طراحی بروشور:
اهداء لوح سپاس برای طراح بروشور نمایش "من و برادرم اقبال" ( طیبه آنجِدانی)
■ طراحی و ساخت عروسک:
اهداء 2 لوح سپاس ( طراح و سازنده عروسکهای نمایش امیر ارسلان نامدار حمید امامیطراح و علی اعتصامیفر سازنده عروسک ها )
بخش نوجوان
■ موسیقی:
جایزه ویژه: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی (رضا عباسی آهنگساز نمایش "من و برادرم اقبال" از همدان
■ طراحی صحنه :
جایزه ویژه: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی میثم نَویریان طراح صحنه نمایش "بدون شرح" از مشهد
■ طراحی لباس :
جایزه ویژه: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی(روشنک کریمیطراح لباس نمایش"طبل بزرگ" از تهران
■ نمایشنامه نویسی:
تقدیر: لوح سپاس و جایزه نقدی اهدا (نویسنده نمایشنامه "بدون شرح" سیدجواد رحیمزاده از مشهد
جایزه ویژه: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی (نویسنده نمایشنامه "بیچیز" مهدی فرشیدی سپهر)
■ کارگردانی:
لوح تقدیر و جایزه نقدی (کارگردان نمایش "طبل بزرگ" مجتبی مهدی از تهران)
جایزه ویژه: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی (کارگردان نمایش "بدون شرح" سیدجواد رحیمزاده از مشهد)
■ بازیگری زن:
جایزه ویژه شامل لوح تقدیر و جایزه نقدی ( هنرمند خردسال شیده یزدانی برای نقش آفرینی در نمایش "بدون شرح" )
تقدیر: لوح سپاس و جایزه نقدی ( ماندانا عبقری بازیگر نمایش "راز دژِ کلات" از تهران )
جایزه ویژه: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ( مینووش رحیمیان بازیگر نمایش "طبل بزرگ" از تهران )
■ بازیگری مرد:
جایزه ویژه به طور مشترک به 2 بازیگر
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ( بازیگر نمایش "بی چیز" مهدی فرشیدی سپهر از تهران)
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی ( بازیگر نمایشهای "پادشاه خوابش می آید" و "من و برادرم اقبال" بهداد بلیغ فر از همدان)
■ نمایش برگزیده بخش نوجوان:
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی بود ( نمایش "بی چیز" به کارگردانی مهدی فرشیدی سپهر از تهران )
در بخش آراء مردمینمایشهای "پهلوان کچل" به کارگردانی سحر پورفرج و "چهار صندوق شادی" به کارگردانی ناصر آویژه انتخاب شدند
داوران کودک و نوجوان هم جایزه خود را به نمایشهای "پهلوان کچل" و "بی چیز" اهدا کرد.
■ بيانيه داوران كودك و نوجوان
به نام خدا مثل يك سفر جذاب و پرماجرا بود. سفري چند روزه و فرصت آشنايي با تجربههاي كودكانه.
هنرمدان گرامي، دنياي امروز ما با دنياي فراد و ديروز متفاوت است. دنياي امروز ما قرار است از نگاه شما شكل بگيرد. فراموش نكنيد ما قرار است نقش امروز شما را در صحنه اجرا كنيم. هر نمايشي توليد ميكنيد بايد موضوعش به ما بپردازد تا ما خود را در آينه شما ببينيم.
دیدگاه شما