آخرین اخبار

8. فروردين 1392 - 12:58   |   کد مطلب: 606
مرکبات از دیر باز به عنوان بخشی از رژیم غذایی، دارای ارزش فراوانی بوده است.

به گزارش آوای فامنین به نقل از  خبرگزاری طبنا؛ طعم مرکبات برای اکثر مردم دنیا قابل پذیرش است. علاوه بر آن دارای مزایا و اثرات مفید دیگر نیز هستند.

مرکبات و محصولات آنها منابع غنی از ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر هستند که برای رشد و تکامل افراد ضروری هستند.همچنین یک سری ترکیبات غیرمغذی در مرکبات دیده شده است که می توانند خطر بسیاری از بیماری های مزمن را کاهش دهند.

مرکبات مهم ترین منبع ویتامین C هستند. با این وجود مانند سایر میوه ها، حاوی تعدادی از موادمغذی ضروری مثل قندها، فیبرها، پتاسیم، فولات، تیامین، نیاسین، ویتامین B۶ ، فسفر، منیزیم، مس، ریبوفلاوین، اسید پانتوتنیک و انواعی از فیتوکمیکال ها (رنگدانه های گیاهی) هستند. علاوه بر این مرکبات حاوی چربی یا سدیم نبوده و یک منبع غذایی بدون کلسترول هستند.

مقدار متوسط انرژی میوه ها کم است که از این نظر برای مصرف کننده هایی که نگران افزایش وزن خود می باشند، بسیارحائز اهمیت است. به عنوان مثال یک پرتقال متوسط محتوی۶۰ تا۸۰ کیلوکالری و گریپ فروت ۹۰ کیلوکالری و یک قاشق غذاخوری از آب لیمو(۱۵ میلی لیتر) تنها ۴ کیلوکالری انرژی دارند.

مهم ترین ماده مغذی از نظر تولید انرژی در مرکبات، کربوهیدرات است. مرکبات حاوی قندهای ساده ای چون فروکتوز، گلوکز و ساکاروز هستند. علاوه بر این مرکبات دارای فیبر نیز هستند که در واقع کربوهیدرات های پیچیده ای هستند که اثرات مفیدی بر سلامتی انسان دارند.

مهم ترین نوع فیبر در مرکبات، " پکتین " بوده که بالغ بر ۶۵ تا ۷۰ درصد از کل فیبر را تشکیل می دهد. انواع دیگر شامل سلولز،همی سلولز و مقادیر ناچیزی از صمغ ها هستند.

فیبرها تخلیه معده را به تاخیر انداخته و عمل هضم و جذب را کند می کنند که این امر منجر به سیری می شود. میزان توصیه شده فیبر در روز ۲۵ تا ۳۰ گرم است. اسکوربیک اسید یا همان ویتامینC ، یک ویتامین محلول در آب و ضروری بوده که نقش اساسی در تشکیل کلاژن۱ ایفا می کند. ویتامینC در جذب آهن گیاهی بسیار موثر است. در درمان استرس و کم خونی نیز کمک می کند.

ویتامینC می تواند طول مدت سرماخوردگی و شدت آن را کاهش دهد. علاوه بر این ویتامینC به عنوان یک آنتی اکسیدان، از آسیب سلول ها در برابر رادیکال های آزاد جلوگیری می کند و از پیشرفت بیماری های مختلفی چون سرطان، بیماری های قلبی عروقی و تشکیل آب مروارید جلوگیری می کند. برای جلوگیری از بیماری اسکوربوت۲ روزانه ۱۰ میلی گرم ویتامینC مورد نیاز است.

اما برای سلامتی کل بدن ۳۰ تا ۱۰۰ گرم در روز توصیه می شود. با مصرف یک پرتقال یا گریپ فروت، به ترتیب ۷۰ و ۵۰ میلی گرم ویتامینC دریافت خواهید کرد. فولات یا اسید فولیک یک ویتامین محلول در آب است که برای رشد و تولید سلول های جدید ضروری است. فولات به تولید DNA ، RNA و گلبول های قرمز خون کمک می کند. مقادیر توصیه شده برای فولات۱۸۰ میلی گرم برای زنان و ۲۰۰ میلی گرم برای مردان است. یک لیوان (۲۲۵ میلی لیتری) آب پرتقال حاوی ۷۵ میلی گرم اسید فولیک است.

یکی از املاح ضروری که به توازن اسید و آب بدن کمک می کند و به عنوان یک الکترولیت مهم، نقش مهمی در انتقال پیام های عصبی به ماهیچه، انقباض ماهیچه و نگهداری فشار خون ایفا» می کند. نیاز روزانه به پتاسیم تقریبا۲۰۰۰ میلی گرم است.

یک پرتقال متوسط ۲۳۵ میلی گرم و ۲۲۵ میلی لیتر آب پرتقال به طور ۵۰۰ ملی گرم پتاسیم دارد. این ترکیبات به طور طبیعی در گیاهان وجود دارند که بدن را از ابتلا به بیماری های مزمن ویروسی، سرطان و بیماری های قلبی محافظت می کند. چند نمونه از این ترکیبات مثل فلاونوئیدها و کاروتنوئیدها هستند. ویژگی ضد سرطانی آنها به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی و اثر آن ها بر فعالیت آنزیم ها، مسمومیت زدایی و بلوکه کردن نیتروزآمین ها (ماد سرطان زا) است.

بیماری هایی که مرکبات از ایجاد و پیشرفت آن جلوگیری می کنند عبارتند از:

بیماری های قلبی عروقی

یک رژیم حاوی چربی های اشباع نشده و کلسترول پائین و سرشار از میوه و سبزیجات منجر به کاهش بیماری های قلبی می شود. مقادیر بالای ویتامینC از افزایش اکسیداسیون LDL (کلسترول بد) جلوگیری می کند.

بیماری های عصبی

در طول مراحل اولیه بارداری، دریافت مقادیر کافی فولات به منظور کاهش نقایص لوله عصبی در نوزادان ضروری است. در ایالات متحده مقادیر ۴۰۰ میلی گرم فولات در روز برای زنان باردار توصیه می شود. مصرف منظم مرکبات به تامین فولات کافی و کاهش خطرات زایمان کمک می کند.

کم خونی

ویتامین C، جذب آهن غیرهم (آهن گیاهی) را دو تا چهار برابر افزایش می دهد. گیاه خوارانی که مقدار کمی گوشت و فرآورده های حیوانی را مصرف می کنند، بیشتر در معرض خطر کمبود آهن هستند. مصرف منظم مرکبات غنی از ویتامین C، می تواند از آنمی (کم خونی) جلوگیری کند.

سنگ کلیه

سنگ کلیه یک ساختار کریستالی است که توسط افزایش مقدار نمک در ادرار تشکیل می شود. متداول ترین نوع سنگ، سنگ کلسیمی است. در بعضی از مردم مستعد، وجود این گونه سنگ ها، به دلیل مقادیر ناکافی سیترات در ادرارشان بوده است. خوردن مرکبات و نوشیدن آب پرتقال توسط افزایش سیترات ادراری، ، از ایجاد سنگ کلیه جلوگیری می کنند. علاوه بر این مرکبات در پیشگیری از بیماری های دیگر نظیر آسم و پوکی استخوان و غیره نیز مفید هستند.

دیدگاه شما

وضع هوای فامنین
عکس ماهواره ای شهرستان فامنین
قیمت روز طلا، سکه و ارز در بازار
پایگاه اطلاع رسانی تامین اجتماعی
فرمانداری فامنین
شهرداری فامنین
کانال تلگرامی آوای فامنین
بازی قیام مختار