تعدد نهادهاي تصميمگير در حوزه فيلترينگ، بيحساب و كتابي هزينه اينترنت، رويكرد تكذيبي قطعي يا اختلال اينترنت در مواقع خاص، برخورد نابرابر قضايي با رسانههاي بر خط و مكتوب از جمله گلايههاي صنف رسانههاي ديجيتال بود.
نشست فعالان حوزه رسانههاي ديجيتال با وزير فرهنگ و رئيس مركز توسعه فناوري اطلاعات و رسانههاي ديجيتال با هدف تبيين سياستهاي اين وزارتخانه در اين حوزه و احصاء مشكلات صنف و ارائه رويه حل مشكلات، ديشب در تالار وحدت برگزار شد.
پس از بيان نظرات حسن نجفي سولاري رئيس مركز توسعه فناوري اطلاعات و رسانههاي ديجيتال، نوبت به فعالان رسانههاي ديجيتال رسيد و به هر يك وقتي 5 دقيقهاي براي بيان مشكلات، خواسته و راهكارهايشان داده شد.
* صادرات 90 ميليون دلاري نرمافزار در سال گذشته؛ غير رسمي 400 ميليون دلار
محمدرضا طلايي از فعالان نرمافزارهاي رسانهاي، مديرعامل مؤسسه مهر ايران و مجمع تشكلهاي فناوري اطلاعات، گفت: طبق اعلام وزارت صنعت، صادرات رسمي نرمافزار در سال گذشته 90 ميليون دلار و به صورت غير رسمي 400 ميليون دلار بوده است.
وي با بيان درخواستهاي خود از مسؤولان دولتي، گفت: ايجاد كارگروه مشترك بين دولت و بخش خصوصي، تأسيس بانك تخصصي (مانند بانك توسعه تعاون و يا كشاورزي)، تأسيس بيمه تخصصي حوزه فرهنگ، ايجاد صندوق ضمانت توسعه محصولات فرهنگي، ايجاد دبيرخانه اقتصاد فرهنگ، برقراري امنيت سرمايهگذاري در حوزه نشر و حفظ حقوق مؤلف، معافيت ناشران ديجيتال و بهرهمندي از ساير معافيتها، ساماندهي فروشگاههاي نشر، تخفيف حق بيمه سهم كارفرما، جلوگيري از ورود ناشران مكتوب به حوزه ناشران ديجيتال، ارائه تسهيلات بانكي با نرخ بهره پائين و رتبهبندي محصولات ناشران ديجيتال براي ارتقاي كيفي از مطالبات اين صنف است.
* درخواست ايجاد مجتمع توليد محتواي اسلامي در قم/سيدي فروش و كپيكار نيستيم
مهدي حسينزاده ديگر فعال نرمافزارهاي رسانهاي و مديرعامل مؤسسه نرمافزاري كوثر، گفت: طلبهاي بوده كه فعاليتهاي خود را در حوزه نرمافزارهاي رسانهاي مذهبي از قم آغاز كرده و درخواست كرد تا مجتمع توليد محتواي اسلامي در قم، پايگاه شيعه ايجاد شود.
وي خواستار توجه جدي به اجراي قانون كپيرايت، حمايت و اخذ مشاوره از مؤسسات ديجيتالي، حمايت از ايجاد تشكلهاي فناوري اطلاعات براي كمك به توان مركز رسانههاي ديجيتال، شد.
حسينزاده همچنين تأكيد كرد: ما سيدي فروش نيستيم، كپيكار هم نيستيم، بلكه توليدكننده محتوا هستيم.
* زيرساخت صنعت بازي در ايران فوقالعاده است؛ زيرا بيقانونترين فضاي مجازي را دارد
سپس فرزام ملكآرا به نمايندگي از فعالان بازيهاي رايانهاي و در مقام مديرعامل شركت توسعهگر شبيهساز، گفت كه نخستين بازي آنلاين ايراني را در سال 89 ساختهاند.
وي گفت: وقتي بازي آسمانداز 2 عنوان بهترين بازي مستقل سال را در يك كشور خارجي كسب كرد؛ هيچ عكسالعملي از سوي مسؤولان اتفاق نيافتاد و هماكنون در 7 كشور آمريكا و آمريكاي لاتين و دو كشور آسيايي عرضه شده است.
وي گفت: موضوعي كه امروز در مورد آن صحبت خواهم كرد، خواستهاي است كه از يك و نيم سال پيش براي آن نامهنگاري ميكنم.
ملكآرا گفت: از دهها ميليارد تومان گردش مالي بازيهاي خارجي و داخلي در ايران، تنها يك درصد مربوط به بازي ايراني است. در حالي كه در حوزه بازي ايراني حداقل در بازي آنلاين كيفيت كمتر از خارج نداريم.
وي گفت: ايران زيرساخت فوقالعادهاي براي صنعت بازي دارد زيرا بيقانونترين فضاي مجازي را در اختيار دارد.
اين فعال بازيهاي رايانهاي در بيان خواسته خود، گفت: ما ميدانيم كه چه بايد كنيم و بقيه راه را چگونه بايد رفت. تنها احتياج به يك لايه سياستگذار و حامي داريم تا دستي را كه به كمك دراز كردهايم بگيرد.
* پيشنهاد تشكيل كارگروه مشترك با حضور 5 نهاد مربوط
بابك كرباسي ديگر فعال بازي يارانهاي و مديرعامل شركت دشت پارسه گفت: گردش مالي بازي در سال 2012 در دنيا 200 ميليارد دلار بوده اما در ايران به بازي به چشم سرگرمي نگاه ميشود.
وي مهمترين مشكلات اين صنف را، عدم امنيت شغلي، جابجايي مديران دولتي، ارزان بودن بازي وارداتي در نتيجه عدم رعايت كپيرايت خارجي، نداشتن اتحاديه و صنف براي پيگيري شكايات، فرار مغزها در نتيجه عدم حمايت و توجه و شناخته نشدن بازي به عنوان كار هنري عنوان كرد.
وي خواستار شد: كارگروه مشتركي با حضور نماينده وزارت صنعت، نماينده وزارت ارتباطات، نماينده كميسيون فرهنگي مجلس، نماينده شوراي عالي انقلاب فرهنگي، نماينده شوراي عالي فضاي مجازي تشكيل شود كه تشكيل اين كارگروه مشترك ميتواند بسيار راهگشا باشد.
* يادآوري افزايش سهم خدمات محتوايي نسبت به خدمات پايه تلفن همراه
پس از صحبتهاي فعالان نرمافزارهاي رسانههاي، تريبون به فعالان نرمافزارهاي تلفن همراه رسيد و آنها نيز مطالبي را در رابطه با ضرورت جايگزيني اقتصاد فرهنگ با فرهنگ اقتصادي و تغيير رويكرد از امكانات پايه تلفن همراه به سمت كاربردهاي محتوامحور بيان كردند.
* انتقاد از انتخاب نماينده ارشاد در كميته فيلترينگ از معاونت مطبوعاتي به جاي مركز رسانههاي ديجيتال
سپس محسن ملايري از فعالان رسانههاي برخط اينترنتي و دبير جشنواره وب ايران، سخنان خود را اين گونه آغاز كرد: اگر قرار بود دانشنامه آزاد ويكيپديا چاپ ميشد، تاكنون تعداد صفحات آن به 2.5 ميليون صفحه رسيده بود.
وي در ادامه پيشنهاداتي را براي بهبود اوضاع فعالان رسانههاي ديجيتال مطرح كرد. از جمله مصرف بهينه منابع دولتي و تغيير تاريخ برگزاري نمايشگاه رسانههاي ديجيتال را شاهد مثالي براي اين مطلب برشمرد.
وي همچنين جايگزيني نظارت به جاي دخالت، تدوين و شفافسازي قوانين و حذف موازي كاريها را از ديگر مطالبات صنف خود اعلام كرد و گفت: هماكنون به دليل موازي كاريها، يك كارآفرين با چندين سازمان و نهاد روبه رو است. همچنين نماينده وزارت ارشاد در كميته فيلترينگ از مركز رسانههاي ديجيتال نيست و از معاونت مطبوعاتي است.
* اعلام قطعي يا اختلال اينترنت در مواقع خاص بهتر از تكذيب است
در ادامه ميثم رمضاني ديگر فعال رسانههاي برخط با اشاره به برخي تصميمهاي اشتباه در اين حوزه، يادآور شد: ميگويند راهجهنم هم با نيات خير سنگفرش ميشود.
وي با بيان اينكه تعدد نهادهاي تصميمگير در حوزه فيلترينگ فعاليت درحوزه برخط را پيچيده كرده، گفت: خواست ما اين است كه در خصوص وضعيت قضايي با رسانههاي بر خط مانند رسانههاي مكتوب برخورد شود.
وي از ديگر مشكلات اين صنف را بي حساب و كتاب بودن هزينه اينترنت عنوان كرد و گفت: كاربري كه هزينه اينترنت 512 كيلو بيت بر ثانيه را پرداخت كرده اما به دليل ضعف نظارت، اينترنت 128 كيلوبيت بر ثانيه دريافت ميكند، ريالي هم بابت خسارت نميگيرد.
وي همچنين پيشنهاد داد كه در مواقع خاص اعلام شود كه به فلان دليل اينترنت چند روزي با قطعي يا اختلال همراه خواهد بود و در اين روش، احترام بيشتري نسبت به كاربران و فعالان رسانههاي ديجيتال وجود دارد تا تكذيب و بهانهتراشي علني.